Vårt kök

Mat kan vara så mycket mer än någonting att fylla magen med. I vårt kök på Brunnsalléns förskola låter vi maten mätta våra magar men också kittla våra smaklökar och göra att vi får ett naturligt tillfälle att mötas.

Våra kockar Mattias och Leila

I köket på Brunnsalléns förskola jobbar sedan många år vår duktiga kock Mattias som vet hur man lagar god husmanskost från grunden. Han sköter med van hand köket på förskolan och sätter smakerna precis där de ska.

För cirka ett år sedan fick Mattias en ny kollega, Leila. Med sina olika bakgrunder har de två tillsammans utforskat nya rätter och anpassat efter barnens önskemål och behov. Leila, som tidigare har arbetat med att laga mat till ungdomar, var van vid att laga vegetarisk mat med ganska mycket hetta. Utifrån respons från Mattias och förskolebarnen hittade hon snabbt fram till anpassningar av recepten, som aldrig finns på papper utan bara i huvudet och i fingrarna.

Såväl kalops som falafel

Nu serveras det såväl kalvfärsbiffar eller kalops som falafel eller vegetarisk chan maala på förskolan och barnen äter med god aptit. Ibland tar det några serveringar innan barnen vänjer sig vid en ny maträtt men sedan äter de mycket och gärna och falafel har verkligen blivit en favorit, berättar Mattias och Laila. Vi vill att våra barn ska vara delaktiga i utvecklingen av maten och våra måltidsmiljöer samt maten på förskolan ska vara en integrerad del i det pedagogiska arbetet. Den goda maten som kockarna tillagar levereras också till Musikantens förskola.

Vi på förskolan vill vara med och skapa en hållbar framtid för oss och våra barn och olika mat påverkar miljön på olika sätt. Ett sätt att bidra till en hållbar matservering tror vi är att välkomna andra kulturers matlagning och kunskap om råvaror och kryddning av vegetariska rätter.